Vilka kameror ger kort skärpedjup?

Om man gillar kort skärpedjup, dvs en skarp förgrund och suddig bakgrund – vilka kameror bör man då välja?

Jag resonerar en hel del kring detta i min Fotokurs 1-app men tänkte komplettera med flera bildexempel och resonemang här.

Porträtt med kort skärpedjup

Porträtt med kort skärpedjup

Bildsensorns påverkan på skärpedjupet

En avgörande skillnad för skärpedjupet är storleken på bildsensorn. Hur ljusstarkt objektivet är har också stor påverkan, vilket jag återkommer till.

Trenderna kring kompaktkameror är att bildsensorerna blir allt större och större. Det är toppen, för det ger förutsättningar för både ökad ljuskänslighet (bra när man fotograferar i svagt ljus) och kortare skärpedjup.

Jämförelse mellan storleken på vanliga bildsensorer

Jämförelse mellan storleken på vanliga bildsensorer

Så frågan är, hur stor behöver bildsensorn vara för att ge ett kort skärpedjup?

Well … det är inte helt lätt att svara på för skärpedjupet beror även på hur nära ditt motiv du står och brännvidden (inzoomningen). Du kan alltså skapa ett kortare skärpedjup genom att zooma in eller gå närmre, vilket gör att t.ex. makrobilder nästan alltid får ett kort skärpedjup – där kan det istället vara svårt att få ett långt skärpedjup.

Men om vi tittar på en ganska vanlig porträttsituation och har som idé att personen du fotograferar ska vara skarp, men bakgrunden ska bli sådär skönt diffus … hur påverkar då mitt kameraval, dvs storleken på bildsensorn, utseendet i mina bilder?

Jämförelse: porträttfoto

När jag fotograferade bilderna för jämförelsen i Fotokurs 1-appen använde jag samma inställningar för alla kameror. Då samtliga kameror hade zoomobjektiv försökte jag ställa in brännvidden (zoom-läget) så exakt som möjligt, men det skiljer lite grann och i efterbearbetningen har jag dessutom varit tvungen att beskära bilderna något. Inget som dock påverkar denna test nämnvärt, den skillnad du ser i bilderna stämmer med vad du kan förvänta dig i verkligheten.

Alla kameror var inställda på bländare 2,8 och en brännvidd som för samtliga kameror motsvarade ca 40 mm. Slutartiden och ISO-talet fick kamerorna själva välja (påverkar ej skärpedjupet).

Notera att en del kameror och deras objektiv går att ställa in med större bländare (dvs lägre bländarvärde än 2,8). Det gör att rent praktiskt kan du få lite eller mycket kortare skärpedjup, beroende på vilket objektiv du har på kameran. Se exempel på detta längst ner.

Men så här ser porträttbilden ifrån Fotokurs 1-appen ut fotograferad med olika kameror:

Kompaktkamera med 1/1,7” bildsensor (Olympus XZ-2)

Kompaktkamera med 1/1,7” bildsensor (Olympus XZ-2)

Systemkamera med Four Thirds 4/3 bildsensor (Panasonic DMC-GX7)

Systemkamera med Four Thirds 4/3 bildsensor (Panasonic DMC-GX7)

Systemkamera med APS-C bildsensor (Canon EOS 700D)

Systemkamera med APS-C bildsensor (Canon EOS 700D)

Systemkamera med fullformat/småbildsformat bildsensor (Canon EOS 5D mark II)

Systemkamera med fullformat/småbildsformat bildsensor (Canon EOS 5D mark II)

Klicka gärna på bilderna för att se dem större. Om du tittar via en liten skärm, t.ex. mobil, kommer du inte uppleva några stora skillnader, men om du har möjlighet att ta upp bilderna på en stor skärm så syns tydliga skillnader.

Och skillnaderna som du ser i bakgrunden har alltså bara att göra med bildsensorernas storlek, inte på objektiv eller något annat.

Kontenta

Så var blir kontentan? Inget är nytt under solen – en liten sensor ger längre skärpedjup (mer skärpa i djupled) än större sensorer. Detta kan förstås vara både en för- och en nackdel … om man gillar bilder där allt är skarpt även i djupled fungerar kameror med små sensorer utmärkt. Men vill du kunna experimentera med skärpedjupet och välja när du vill ha långt eller kort skärpedjup så kommer du få svårt med en vanlig kompaktkamera.

Det finns kompaktkameror med både APS-C och fullformatssensorer, men hur ”kompakta” de är tål att diskuteras. Så även prislappen.

Men som jag nämnde beror ett kort skärpedjup inte bara på bländare och brännvidden (inzoomningen), det enklast sättet att få ett kortare skärpedjup är att gå närmre ditt motiv. Men det är ju inte alltid man kan eller vill det – om jag vill ta en porträttbild som denna OCH jag vill att bakgrunden ska vara så suddig som möjligt då är det bara två faktorer som gäller: stor bildsensor i kameran och ljusstarkt objektiv som möjliggör låga bländarvärden (2,8 eller lägre).

Vad händer om vi använder ett ljusstarkt objektiv?

I min test ovan har jag låtit alla inställningar som påverkar skärpedjupet vara lika mellan bilderna, men i praktiken kan man ju även byta objektiv på systemkameror. Med ett ljusstarkt objektiv som kan ställas in på låga bländarvärden blir skillnaden väldigt tydlig, vilket jag också visade i Fotokurs 1-appen. Här kommer bilden igen:

Till vänster: Mobilkamera iPhone 5 med 1/3,2” bildsensor. Till höger: Systemkamera Canon 5D mark II med fullformatssensor och 50 mm objektiv med bländarvärde inställt på 1,4

Till vänster: Mobilkamera iPhone 5 med 1/3,2” bildsensor. Till höger: Systemkamera Canon 5D mark II med fullformatssensor och 50 mm objektiv med bländarvärde inställt på 1,4

Hamburgerbilden är inte den vackraste bild jag tagit men den visar i alla fall tydligt skillnaderna och vad en stor bildsensor kombinerat med ljusstarkt objektiv kan åstadkomma.

Så … om du likt mig själv gillar att experimentera med kort skärpedjup så vet du nu vad som gäller. Stora bildsensorer (och ljusstarka objektiv) regerar!

Tyvärr innebär det att priset, vikten och storleken på kameran åker upp. Men kan du stå ut med det har du ett fantastiskt verktyg i dina händer.