Välkommen!

Fotokurs 1 och Fotokurs 2

Kul att du hittat till den här bloggen där jag kommer skriva om mina tankar kring fotografi, film, digital redigering, branschen … ja, det mesta som har att göra med stillbild eller rörlig bild.

I skrivande stund är jag mest glad över att äntligen kommit i mål med ett stort projekt: att ta fram appar som utbildar i fotografi.

Det har varit ett långt och händelserikt projekt, något jag lär återkomma till, men nu finns de två första apparna för iPhone, iPad och iPod touch att hämta från App Store. Android-versioner kommer senare under våren.

Jag har länge haft tankar kring att ta fram någon form av filmbaserad utbildning, men det var först när jag undersökte möjligheterna att göra det i app-form som det mesta föll på plats.

Inte minst ser jag det som ett spännande pedagogiskt experiment – kommer folk uppskatta att få kvalificerad utbildning via så små enheter som mobiltelefoner? Film, och framför allt pedagogiska filmer brukar ju annars göra sig bättre ju större och tydligare man ser dem. (Å andra sidan har jag sett många avsnitt Breaking Bad på tunnelbanan.)

Men samtidigt är det lilla skärmformatet väldigt spännande och något som kittlade mitt intresse … smartphones har ju de flesta med sig i stort sett dygnet runt. Tanken på att ge en riktigt vass utbildning (förhoppningsvis!) i en enhet man alltid har med sig känns väldigt spännande. Så fort du använder din system- eller kompaktkamera har du alltid tillgång till hjälp.

Jag gillar den tanken, och hoppas att ni också ska gilla den. I så fall törs jag utlova mycket kul framöver.

Apparna heter alltså ”Fotokurs 1: Tips inför kameraköp” och ”Fotokurs 2: Styr ljuset och skärpan i dina bilder”. Den första appen, som är gratis, ger tips inför kameraköp samtidigt som du lär dig en del bra begrepp som du har nytta inför nästa app. I Fotokurs 2-appen får du sedan bl.a. lära dig styra ljuset (exponeringen) i dina bilder och skärpan.

Fotokurs 2-appen säljs fram till och med 31 mars för introduktionspris 95 kr (-25%) och innehåller över en timme film och drygt 100 bildexempel.

Fotokurs 1 på App Store (0 kr)

Fotokurs 2 på App Store (95 kr t.o.m. 31 mars)

Jag är väldigt nyfiken på vad ni tycker om apparna. Ge gärna feedback på www.facebook.se/fotokurs.se

På återskrivande,
Petter